ceramicstemă naţională a Moldoveisunflowervieambasadaambasada

Linia telefonică de urgență:
(0090) 5386872101
Pentru situații excepționale – accidente cu victime, decese, calamități naturale, alte situații de excepții.
La acest număr nu se fac programări și nu se oferă informații de ordin consular.

Privatization

Consulatului general la Istanbul Centrul de Apel

ASP Programul-pilot de atragere a remitenţelor în economie

Invest

antitrafic

E-services Chamber

Adresa ambasadei:

Kaptan Paşa sok., No. 49,
06700 G.O.P., Ankara, Turcia

Tel.: (+ 90 312) 446 55 27
Fax: (+ 90 312) 446 58 16
E-mail: ankara@mfa.md

Activitatea Ambasadei

Consultările politice interministeriale moldo-turce de la Ankara

Pe data de 24 aprilie curent, la Ankara, a avut loc următoarea rundă de consultări interministeriale, conduse de Secretarul de Stat al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Tatiana Molcean, și Subsecretarul adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Ümit Yardım.

În cadrul discuțiilor, interlocutorii au apreciat înalt dinamica pozitivă a cooperării moldo-turce şi au reiterat interesul reciproc în continuarea dialogului politic la diferite niveluri. A fost discutată și perspectiva extinderii dialogului strategic stabilit între părți, eventual prin semnarea unei Declarații comune la nivel înalt.

Oficialii celor două ministere au apreciat și evoluțiile pe dimensiunea comercial-economică, menționând noile oportunități oferite de Acordul de Comerț Liber între Republica Moldova şi Republica Turcia. În context, părțile s-au pronunțat în favoarea organizării, până la finele anului curent, a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-turce pentru colaborarea comercial-economică.

În altă ordine de idei, Tatiana Molcean a ținut să menționeze contribuția valoroasă a investitorilor turci în economia Republicii Moldova, în particular, în sfera infrastructurii, construcțiilor şi industriei hoteliere, pledând, totodată, pentru atragerea unor noi investiții turcești în ţara noastră. Au fost înalt apreciate proiectele implementate de Guvernul Republicii Turcia în Republica Moldova, prin intermediul Agenției de Cooperare și Coordonare (TIKA), în special cele destinate sectorului de sănătate, educație și protecție socială.

Pe parcursul vizitei sale la Ankara, Secretarul de Stat, Tatiana Molcean a avut o întrevedere și cu Subsecretarul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Ümit Yalcin, în cadrul căreia a fost reiterată disponibilitatea părții turce de a sprijini în continuare eforturile de reformare și modernizare a țării noastre, prin intermediul unor programe ample de cooperare.