ceramicstemă naţională a Moldoveisunflowervieambasadaambasada

Linia telefonică de urgență:
(0090) 5386872101
Pentru situații excepționale – accidente cu victime, decese, calamități naturale, alte situații de excepții.
La acest număr nu se fac programări și nu se oferă informații de ordin consular.Privatization

Consulatului general la Istanbul Centrul de Apel

ASP Programul-pilot de atragere a remitenţelor în economie

Invest

antitrafic

E-services Chamber

Adresa ambasadei:

Kaptan Paşa sok., No. 49,
06700 G.O.P., Ankara, Turcia

Tel.: (+ 90 312) 446 55 27
Fax: (+ 90 312) 446 58 16
E-mail: ankara@mfa.md

Activitatea Ambasadei

Vizita în Republica Turcia a delegației Republicii Moldova, condusă de dl Octavian Calmîc, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei

În perioada 13-18 decembrie 2016, o delegație a Republicii Moldova condusă de Viceprim-ministrul, Ministrul Economiei, Octavian Calmîc a efectuat o vizită în Republica Turcia, unde a avut un șir de întrevederi cu autoritățile de la Ankara privind dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state.

Agenda vizitei a inclus întâlniri cu Președintele RT, Recep Tayyip Erdogan, Prim-ministrul RT, Binali Yıldırım, Vicepremierul RT, Y. Tuğrul Türkeş, Ministrul Economiei RT, Nihat Zeybekci și Guvernatorul provinciei Istanbul, Vasip Șahin, alți demnitari turci, participarea la ședința a 8-a a Comisiei Interguvernamentale moldo-turce pentru cooperare economică desfășurată la Ankara și la Forumul de la Istanbul oamenilor de afaceri din cele două țări.

În cadrul întrevederilor, a fost apreciată înalt evoluția relațiilor bilaterale din ultima perioadă de timp, fiind exprimată satisfacția în legătură cu intrarea în vigoare de la 1 noiembrie 2016 a Acordului de Comerț Liber dintre două state. Partea turcă s-a arătat deschisă pentru realizarea unor proiecte cu implicarea activă a mediului de afaceri din Turcia, în special în domeniul agroalimentar, industrial, etc. A fost exprimată convingerea privind existența premizelor pentru avansarea relațiilor moldo-turce prin semnarea Declarației privind stabilirea parteneriatului strategic între Moldova și Turcia, ce va constitui trecerea la o etapă calitativ nouă în relațiile bilaterale. Documentul ar putea fi semnat anul viitor, în cadrul vizitei oficiale a Președintelui RT în țara noastră.

În timpul vizitei, au fost semnate Acordul interguvernamental moldo-turc privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, Memorandumul de Înțelegere în domeniul Metrologiei și Protocolul ședinței a 8-a a Comisiei moldo-turce pentru cooperare economică.

Delegația Republicii Moldova, din care a făcut parte și conducerea UTA Găgăuzia, a discutat cu partenerii turci și posibilitatea realizării unor proiecte investiționale cu atragerea capitalului turcesc în special în sudul republicii. În context, Vicepremierul Octavian Calmîc a apreciat înalt sprijinul autorităţilor turce în vederea integrării populaţiei găgăuze în societatea moldovenească și a exprimat mulțumiri pentru asistența tehnică oferită RM de către Guvernul RT prin intermediul agenției TIKA în diverse domenii prioritare precum ocrotirea sănătăţi, educaţie, protecţia mediului, agricultură, siguranţa alimentelor, etc.

Pe parcursul aflării la Ankara, Vicepremierul Octavian Calmîc a vizitat unul din cele două magazine de vinuri moldovenești ”Tomai”, unde a luat cunoștință de activitatea acestuia și a avut o întrevedere cu proprietarii, care au informat despre intenția de a deschide curând un nou magazin și la Istanbul.